header-ulkosaaristo@2x

Saaristokaupunkimme omalaatuisin kunta-alue

Paraisten, Nauvon, Houtskarin ja Iniön lisäksi Paraisten saaristokaupunkiin kuuluu myös ulkosaaristo. Ulkosaaristo on saaristokaupunkimme omalaatuisin kunta-alue: karu, mutta vehreä alue, joka koostuu luodoista ja isommista, asutuista saarista. Jotkut saarista ovat asuttuja vuoden ympäri. Esimerkiksi Jurmossa on 10 vakituista asukasta. Ulkosaaristossa asuvien määrä kasvaa huomattavasti kesäkuukausien aikana matkailun ja kesävieraiden ansiosta. Ilmasto on leuto ja aurinko paistaa: Utö on Suomen aurinkoisin paikka touko-elokuussa!
karta-utskaren

Ulkosaaristo kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja Saaristomeren biosfäärialueeseen.
IMGP0625

Saaristomeren kansallispuisto

Saaristomeressä on enemmän luotoja kuin missään muualla. Kansallispuisto perustettiin suojelemaan Saaristomeren luontoa ja kulttuuria ja se sijaitsee Ahvenanmaalta itään ja Korppoon, Nauvon, Paraisten ja Kemiön pääsaarilta länteen. Puisto on 50 000 hehtaarin kokoinen ja siten suurin Suomen neljästä merikansallispuistosta. Kansallispuisto koostuu pääasiassa karusta ulkosaaristosta, jolle on tunnusomaista matalakasvuiset lehtimetsät ja paljaat kalliot. Kallionotkelmissa on myös vehmaita alueita, joissa kasvillisuus on hyvin monipuolista.

Alueella voi vierailla omalla veneellä tai yhteysaluksella. Joillakin alueilla ei saa vierailla tiettyinä aikoina luonnon ja eläimistön suojelemiseksi, ja joillakin alueilla ei saa vierailla ympärivuotisesti. Kansallispuistossa voi leiriytyä ja tehdä tulen niissä paikoissa, jotka ovat siihen tarkoitettuja. Sienten ja marjojen poimiminen on myös sallittua. Lisätietoa ja käytännön asioita kansallispuistosta linkitetyllä sivulla.
PICT2127

Biosfäärialue

Biosfäärialue on osa kansainvälistä Ihminen ja biosfääri -ohjelmaa (MAB), jonka UNESCO käynnisti 1970-luvulla. Saaristomeren biosfäärialue perustettiin vuonna 1994. Biosfäärialue on alue, jolla on ainutlaatuinen luonto ja kulttuuri ja joka toimii ihmisen ja luonnon sopusointuisen vuorovaikutuksen toimintamallina. Biosfäärialueen tarkoituksena on vaalia luonto- ja kulttuuriarvoja sekä tukea kehityshankkeita, jotka myötävaikuttavat kestävään kehitykseen paikallisesti ja kansainvälisesti

Alue käsittää Saaristomeren kansallispuiston ja sitä ympäröivän saaristoalueen. Saaristomeri on Suomen kansainvälisesti arvokkaimpia alueita, jossa on enemmän uhanalaisia kasveja ja eläimiä kuin missään muulla Suomessa. Biösfäärialue on pinta-alaltaan noin 5 400 km², josta 4580 km² on vettä. Vaikka suurin osa alueesta on vettä, alueella asuu noin 3 800 ihmistä ja siellä on noin 3 000 kesämökkiä.