Siirry suoraan sisältöön

Saariston historia ja kulttuuri

Suomen saaristo on kuvankaunis paratiisi, mutta harvat tietävät sen rikkaasta ja dramaattisesta historiasta. Vuosisatojen ajan saaristo on ollut kulttuurien kohtauspaikka, taisteluiden näyttämö, merirosvojen temmellyskenttä sekä sankaritarinoita saaristolaisista, jotka pelastivat merimiehiä.

Tutustu Suomen saariston dramaattiseen historiaan

Saaristo, joka sijaitsee ikivanhojen viikinkikauppareittien varrella Itä- ja Länsi-Euroopan välillä, on ollut kulttuurien kohtauspaikka vuosisatojen ajan. Nykypäivän rauhallisen ja maalaismaisen kauneuden vastaisesti saarilla on piilotettuna dramaattinen historia taisteluista, merirosvouksesta ja urheista tarinoista saaristolaisista, jotka pelastivat merimiehiä. Vaikka saaristo usein nähdäänkin luonnonkauniina alueena, kulttuurimaisema on muovautunut tuhansien vuosien ajan ihmisten vuorovaikutuksen seurauksena – kuten torppareiden, merimiesten ja kalastajien. Nykyään arvokkaimpia luonnonhoidon työntekijöitä ovat lampaat ja karja, jotka laiduntavat onnellisesti syrjäisillä saarilla ja karikoilla koko kesän. Vuodesta 1994 lähtien suuri osa saariston 100 asutetusta saaresta on ollut osa UNESCO:n maailmanlaajuista biosfäärialueiden verkostoa.

Kaikilla pääsaarilla on paikallisia historiamuseoita, ja virtuaalisia opastettuja kokemuksia löytyy Paraisten vanhasta puukaupungista, Korpoströmistä ja Paraisten kirkosta. Harmaakivikirkot ja -kappelit ovat sekä historiallisia, kauniita että täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, monilla kansallista merkitystä.

Missä Suomen saaristo sijaitsee?

Korppoon Galtbyn vanhat laiturikyltit ovat varsin kuvaavia: Turku 45 km, Tukholma 209 km, osoittaen sijainnin Ruotsin ja mantereen Suomen välissä. Vaikka alueella enemmistö puhuu ruotsia, löydät paljon suomenkielisiä paikannimiä ja sinua tervehditään kaupoissa sekä suomeksi että ruotsiksi. Alueen kivinen luonne on jättänyt jälkensä saariston tunnusomaisiin ruokiin, kuten uusiin perunoihin, saaristolaiseen maltaleipään ja silakkaruokiin. Tiestitkö muuten, että Korppoon paikalliset toimittavat perinteisesti joulupiikin presidentille joka vuosi? Yksi parhaista tavoista kokea saariston kulttuuria on vierailu pienissä satamissa ulkosaaristossa, jossa saaristolaiset savustavat vasta pyydettyjä kaloja ja järjestävät haitarikonsertteja tai viuluesityksiä lämpimänä kesäiltana. Paikalliset lautat ovat saariston elinehto ja hieno tapa kokea alue. Saaristolaiset tulevat hakemaan postinsa, tervehtimään vieraita ja vaihtamaan kuulumisia laiturilla.

Koe kulttuurin räjähdys Suomen saaristossa kesällä, jossa on festivaaleja, konsertteja ja teatteriesityksiä paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden kanssa. Jos etsit uniikkia kokemusta, vieraile vedenalaisella snorklauspolulla Dalskärin ulkopuolella kansallispuistossa.

Nykykulttuuri Suomen saaristossa

Saaristo on kulttuurien kohtaus paikka, erityisesti kesäaikaan, jolloin saarilla järjestetään festivaaleja, konsertteja ja teatteriesityksiä. Jazzista kamariin, paikallisista, kansallisista ja kansainvälisesti tunnetuista taiteilijoista, kaikki löytyy täältä. Korppoon saari on tunnettu taiteilijaresidensseistään ja kuvataiteilijoista sekä käsityöläisistä. Jos etsit jotain epätavallista ja sinulla on oma vene, vieraile vedenalaisella snorklauspolulla Dalskärin ulkopuolella kansallispuistossa. Turun lukiolaiset ovat luoneet veistoksia, jotka heijastavat suhdettamme meriympäristöön. "För landkrabbor" (Maakravuille), kuten sanotaan ruotsiksi, suosittelemme Paraisten veistospolkua.