Hoppa till innehåll

Historia och kultur i den finska skärgården

Få känner till den rika och dramatiska historian över finska skärgården. Under århundraden har öarna varit en mötesplats för kulturer och en plats för strider, sjöröveri och hjältemodiga berättelser om öbor som räddar skeppsbrutna sjömän.
Bild: Janne Gröning / Archipelagophoto

Upptäck Finlands skärgårds dramatiska historia

Skärgården, som ligger längs med de antika vikingahandelsvägarna mellan öst och väst, har varit en mötesplats för kulturer under århundradena. Till skillnad från den nutida lugna och lantliga skönheten, döljer öarna en dramatisk historia av strider, sjöröveri och modiga berättelser om öbor som räddar skeppsbrutna sjömän. Faktum är att skärgården ofta betraktas som ett orört naturområde, men det kulturella landskapet har formats i tusentals år av mänsklig interaktion bland torpare, sjömän och fiskare. Numera är de mest värdefulla naturvårdarna får och kor som hela sommaren glatt betar på avlägsna öar och skär. Sedan 1994 har stora delar av skärgårdens 100 bebodda öar varit en del av UNESCO:s globala nätverk av biosfärområden.

Bild: Janne Gröning / Archipelagophoto

Det finns lokala historiska museer på alla de större öarna och virtuella guidade upplevelser att upptäcka i Pargas gamla trästad, Korpoström och Pargas kyrka. De grå fältstenskyrkorna och kapellen är både historiska, vackra och fulla av intressanta detaljer, många av nationell betydelse.

Var ligger den finska skärgården?

De gamla färjepirsskyltarna i Galtby, Korpo är ganska talande, de utropar Åbo 45 km och Stockholm 209 km och visar positionen mellan Sverige och fastlandsfinland. Även om området till stor del är svenskspråkigt hittar du många finska ortnamn och blir välkomnad på både finska och svenska i butikerna. Det steniga landskapet har lämnat sin prägel på skärgårdens signaturmat som nya potatisar, skärgårdsmaltsbröd och sillrätter. Visste du att ön Korpo varje år traditionellt levererar en julgädda till Finlands president? Ett av de bästa sätten att uppleva kulturen i skärgården är på en av de små hamnarna i ytterskärgården, där öbor röker nyligen fångad fisk och ger impromptu-ackordion- eller fiolkonserter i den varma kvällssolen en sommarkväll. De lokala färjorna är en livlina för skärgården och ett utmärkt sätt att uppleva området. Öbor kommer för att hämta sin post, hälsa på besökare och utbyta skvaller vid färjepiren.

Upplev en kulturell explosion under sommaren i Finlands skärgård, med festivaler, konserter och teaterföreställningar med lokala och internationellt kända artister. Om du letar efter en unik upplevelse kan du besöka den statystig för undervattenssnorkling som finns utanför Dalskär i nationalparken.

Modern kultur i den finska skärgården

Skärgården är en kulturell mötesplats, särskilt under sommaren. Öarna bubblar av festivaler, konserter och teaterföreställningar. Från jazz till kammarmusik, såväl lokala som nationellt och internationellt kända artister, du hittar allt. Korpoön är välkänd för sina konstnärsresidens och visuella konstnärer och hantverkare. Om du letar efter något ovanligt och har din egen båt, besök den statystig för undervattenssnorkling som finns utanför Dalskär i nationalparken. Skulpturerna skapade av Åbos gymnasieelever återspeglar vår relation till havsmiljön. För "landkrabbor", finns det en skulpturpromenad i Pargas.