Parainen

Paraisilla on jokaiselle jotakin

Paraisten kunta-alue koostuu useista saarista ja luodoista

Alueella on noin 12 200 asukasta. Parainen rakentuu useasta elementistä: kaupunkimaisesta keskustasta, maaseudusta ja saaristosta. Täällä on kaikkea hienosta luonnosta historiallisiin paikkoihin ja rakennuksiin. Myös Suomen suurin kalkkikaivos on Paraisilla. Kalkinkäsittely on ollut tärkeä elinkeino Paraisilla, ja sillä on edelleen merkittävä asema työllistäjänä.

Karta över Pargas
20110512-_MG_9938

Paraisten keskusta

Kaupunkia halkova Kirkkosalmi eli Suntti on ollut tärkeä väylä. Jos haluaa istua hetken rauhassa, penkki salmen rannalla on siihen täydellinen paikka. Ota rennosti ja katsele, kun veneet putputtavat salmen läpi lämpimänä kesäpäivänä. Vain kivenheiton päässä Kirkkosalmelta on Paraisten kävelykatu, Kauppiaskatu, jonka varrella on erilaisia putiikkeja ja kahviloita. Kesäisin kadulla liikkuu paljon väkeä.

Monta matkustustapaa

Matkusta ympäriinsä autolla tai veneellä, pyöräile tai vaella jollekin hienolle saarelle, joka kuuluu Paraisten kaupungille. Käytössäsi on lauttojen, veneiden ja bussien laaja verkosto, joka vie sinut minne haluat. Kannattaa myös käydä uimassa jollakin Paraisten hienoista rannoista. Tai mikset vierailisi vaikka leirintäalueella taikka kulkisi hienon Keskuspuiston läpi. Paraisilla on jokaiselle jotakin.

Näe ja koe Paraisilla

Paraisten Malmi

Vieraile Paraisten historiallisessa korttelissa Gamla Malmenilla. Täältä löydät pienen kaupungin värikkäät puutalot ja kaupungin keskiaikaisen harmaakivikirkon. Malmenissa sijaitsee myös kävelykatu Kauppiaskatu, jonka varrelta löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Syö hyvin esimerkiksi Matmalmen EVA:ssa, Café Hallonblad:issa, Ravintola Kamu:ssa tai Hunger & Törst:issa. Lisätietoja Malmenista löytyy täältä.

Sattmark

Sattmarkissa voit yhdistyy ulkoilu, kahvila- ja ravintolatoiminta sekä majoitus. Pääset tänne helposti omalla autolla, veneellä tai julkisilla, ja alueelta löytyy myös kolme vuokrattavaa mökkiä. Liikuta jalkojasi yhdellä alueen kolmesta luontopolusta, joiden pituudet ovat 2,5 km, 5,5 km ja 11 km. Nauti hyvästä kahvista ja tuoreista leivonnaisista, tai miksi et söisi herkullista ateriaa kävelyn jälkeen. Sattmarkista voit myös ostaa savustettuja kalatuotteita tiettyinä päivinä.

Archipelagia Golf

Parainen tarjoilee myös viihdettä golfin ystäville! Käy pelaamassa kierros Archipelagia Golfin yhdeksän reiän kentällä tai harjoittele tekniikkaa harjoitusalueella. Archipelagia Golfissa voit myös kokeilla padelia, ostaa golfvaatteita hyvin varustellusta myymälästä tai syödä ARGC Bistro & Cafe -ravintolassa.

Koirabaanan kuntoportaat

Parainen sai loppukesällä 2021 omat liikuntaportaat! Reippaile ylös 470 askelta ja nauti näkymästä 50 metriä maanpinnan yläpuolella.

Stentorpin lammastila

Stentorpin lammastilalla kasvatetaan suomalaisia lampaita. Lampaan villasta ja nahasta valmistetaan erilaisia tuotteita, joita myydään Stentorpin maatilamyymälässä (avoinna kesäpäivinä klo 12-16). Lokakuussa voi ostaa myös karitsanlihaa sopimuksen mukaan. Jos haluat viettää yön kauniissa saaristoympäristössä, Muumitalon rantamökkiä vuokrataan vierailijoille. Ruokaa voi tilata tarvittaessa. Tervetuloa tutustumaan tähän saaristoidylliin koko perheen kanssa!

Tammiluodon viinitila

Tammiluodossa tarjoillaan paikallisesti tuotettuja omenaviinejä, kuohuviinejä, siidereitä ja omenaliköörejä. Voit tulla maistelemaan viinitupaan tai ostaa mukaan maatilalta. Täällä voit myös hemmotella itseäsi saunalla tai järjestää kesäjuhlat jossain Tammiluodon monissa kokous- ja juhlatiloissa. Pääset perille sujuvasti myös omalla veneellä.

Paraisilta löytyy myös trendikästä frisbeegolfia! Keskustasta löytyy ratoja niin Keskuspuistosta kuin Finbystä. Keskuspuiston kuuden reiän kenttä soveltuu erityisen hyvin aloittelijoille tai harjoituksena kokeneemmille pelaajille. Finbyssä on 18 reikää ja rata kulkee metsän ja haastavamman maaston läpi. Rata vaatii jo vähän enemmän taitoa ja keskittymistä riippumatta siitä, pelaatko ensimmäistä kertaa vai oletko ammattilainen! Ota mukaan oma frisbee!

Frisbeegolf -kentät