Hoppa till innehåll

9 aktiviteter för barn i skärgården

  • av
People sitting by a Laawu in Naawa Nature Camp on Korpo


Finland är känt för sin hisnande naturliga skönhet och skärgården är inget undantag. Med över 40 000 öar finns det inget brist på aktiviteter för barn i den finska skärgården. Från att utforska utomhusmiljöer till att lära sig om den lokala kulturen, här är 10 saker du kan göra med dina små i denna fantastiska del av världen:

1. Åk på ö-hopping runt ytterskärgården

En av de bästa sakerna att göra i den finska skärgården är att åka på ö-hopping. Du kan ta den kostnadsfria M/S Baldur från Pärnäs, Nagu och utforska öarna i ytterskärgården. Det finns olika öar att upptäcka i ytterskärgården, så du kan utforska unika landskap, stränder och stigar. Barnen kommer att älska båtturen och upptäcka nya platser att utforska. Det finns också kaféer och restauranger på många av öarna.

Läs mer om ytterskärgården genom att klicka här.

2. Fågelskåda i naturen

Skärgården är hem för en mängd olika fågelarter, inklusive havsörnar, skarvar och sillgrisslor. Barnen kommer att älska att upptäcka dessa fåglar i deras naturliga livsmiljö.

3. Prova på kajakpaddling och SUP

De lugna vattnen i skärgården är perfekta för kajakpaddling eller SUP, och det är ett bra sätt att utforska öarna och kustlinjen. Många lokala företag erbjuder uthyrning och guidade turer, så du kan välja nivån på äventyr som är rätt för din familj.

Kolla in Nagu Seakayak för kajakuthyrning i Nagu

4. Njut av stränderna

Skärgården har flera vackra stränder som är perfekta för en dag med sol, sand och simning. Barnen kommer att älska att leka i vattnet, bygga sandslott och njuta av den naturliga skönheten i omgivningen.

5. Pargas Central Park

Gör ett stopp vid Pargas Centralpark på din familjeresa till den finska skärgården! De små kommer att älska den nya lekplatsen och trampdriva karusellen, samt att utforska den finska formgivaren Stefan Lindfors skulptur Lucienus Alienus. Parken har också en 6-håls DiscGolfPark för nybörjare, en imponerande samling hortensior och ett café. Dessutom har parken fått utmärkelsen Grön flagg för sina välskötta grönområden.

6. Höj pulsen vid Pargas hundbana

Höj pulsen vid Pargas motionstrappa! Med 471 steg är den perfekt för träning eller bara för att klättra upp till toppen och njuta av en hänförande utsikt över Pargas, havet och kalkbrottet. Trappan har fått sitt namn efter maskineriet som deponerade kalkavfallet för att bygga kullen, smeknamnet ”Hundbana”.

7. Nagu-nalle stigen

Letar du efter ett roligt äventyr för dina små barn? Kolla in Nagu-nalle stigen! Den börjar nära Framnäs strand vid Nagu marina och är perfekt för småttingar. Under stigen kan du möta på Frille marsvinet, Olle ormen och Lala leoparden. Längs vägen kommer du även att stöta på fjäderklädda vänner, dansande humlor och andra skogsvarelser. Missa inte denna spännande familjeaktivitet i den finska skärgården!

8. Res med färja

Att resa med färja är ett äventyr i sig, särskilt på färjan mellan Houtskär och Korpo där du kan gå upp till passagerarutrymmet för att ta in den fantastiska skärgårdsutsikten. För en ännu mer avlägsen upplevelse kan mindre färjor ta dig till ytterskärgården. Glöm inte att ta med kikare för att spana efter havsfåglar, och du kanske till och med ser en majestätisk havsörn!

9. Lär dig leva i naturen hos Naawa

Naawa erbjuder ett utbud av spännande utomhusupplevelser i den fantastiska finska skärgården, perfekt för familjer med barn som vill utforska naturens skönhet. Oavsett om du vill lära dig överlevnadskunskaper, laga mat utomhus eller delta i naturkurs, har Naawa något att erbjuda för alla åldrar och intressen. Med aktiviteter tillgängliga på svenska, finska och engelska, kommer Naawas erfarna instruktörer att guida dig genom grunderna i utomhuslivet, samtidigt som du njuter av den hisnande skärgårdslandskapet. Kontakta Naawa idag för att planera ditt nästa äventyr med din familj!