Utö

Utö

 

Utö sijaitse ulkosaaristossa ja on Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari.Utön karut maisemat eivät koskaan lakkaa viehättämästä lintubongareita ja muita, jotka arvostavat elämää kaukana ulkosaaristossa.Saaren sijainti on kautta aikain ollut tärkeä luotsitoiminnalle ja sotilallisiin tarkoituksiin. Utön valmiuslinnake lakkautettiin vuonna 2005, mutta puolustusvoimilla on edelleen hallinnassaan kaksi aluetta.Oletko lintubongari? Silloin saatat päätyä saarelle muiden kiinnostuneiden kanssa lintujen ollessa liikkeellä.S/S Park Victoryn hylky on suosittu sukelluskohde. Alus haaksirikkoutui vuonna 1947 tuodessaan rahtia USA:n Virginiasta Turkuun. Onnettomuudessa menehtyi 10 merimiestä, 38 pelastui. Hylky sijaitsee 27-36 metrin syvyydessä. Mastojen huiput ovat kuitenkin vain 8 metriä vedenpinnan alapuolella. 

Utö

Miten Utöhön pääsee?

 

Turusta pääsee helposti linja-autolla, autolla tai pyörällä Nauvon Pärnäisiin. Siellä voit pysäköidä sataman tuntumaan ja pääset ulkosaaristoon ilmaisella yhteysalus Baldurilla. Voit matkata aina Utön saarelle asti, tai poiketa muihin saariin matkan varrella.

Joinakin päivinä voit tehdä edestakaisen päiväretken, muina päivinä majoitut saarella ja matkustat kotiinpäin tai seuraavalle saarelle seuraavana päivänä.

Reitin pituus: 1-3 päivää

Turku – Pärnäinen, Nauvo n. 2h autolla / linja-autolla
Pärnäinen – Utö n. 4,5h yhteysalus M/S Baldurilla

Pärnäisissä on maksuton pysäköinti.
M/S Baldur on maksuton yhteysalus.

Aikataulu: M/S Baldur yhteysalus
Lautta.net 

M/S Baldur

Majoitusta ja palveluita Utön saarella

Utö

 

Majoitus

Majoitusta etsiville löytyy vaihtoehtoja: kaikkea hotellihuoneista mökkeihin asti.

Utö Havshotel on Suomen eteläisin merihotelli. Täällä voit majoittua vanhassa Kasarmissa, “Kalkas” hotellirakennuksessa tai matkustajakoti “Fågellissa”. Lue lisää: www.utohotel.fi

Hannas Horisont tarjoaa bed & breakfast -majoitusta Utön majakan juurella. Lue lisää: utohannashorisont.fi

Utö Rivitalot tarjoaa rivitalohuoneistoasumista saarella. Lisätietoja: Utö rivitalot

Ravintola ja kahvila

Saarella on yksi ravintola, joka on auki kesäkauden. Se sijaitsee Utö havshotelissa. 

Hannas horisontin kahvilassa tarjotaan tilauksesta perinteiset merelliset herkut. Utön linnakkeen toimistorakennuksessa sijaitseva kahvila tarjoilee kotitekoisia suolaisia ja makeita kahviotuotteita. Tilassa toimii myös pieni matkamuistomyymälä, josta löytyvät merihenkiset tekstiilit, kirjat ja kortit.

Kyläkauppa

Kylälaiturin lähellä sijaitsee pikku kyläkauppa Utö Handel. Kaupan yhteydessä toimii myös posti. Kyläkauppa on auki ympäri vuoden. Ajantasaiset aukioloajat ja poikkeukset löydät Facebookissa: Utö Handel

Vierasvenesatama

 

Hannas Horisontin vierasvenesatama:
Kylän puulaiturin itäinen puoli on varattu vierasvenesatamaksi. Länsipuoli ja pohjoinen pääty on luotsilaitoksen, sekä hotellin käytössä. Satamassa palveluina sähkö, wc, jätehuolto, kauppa sekä kahvila. Satamamaksu: 15€ / 20€ vuorokausi. Kaikkien paikkojen laiturimaksu Cafe Hannas Horisont. Tiedustelut Hannas Horisont, 0400 143 814, www.utohannashorisont.fi.Utö Havshotelin vierasvenesatama:
Omalla veneellä matkustavat voivat kiinnittyä vierasvenelaituriin, jossa on 10 poijupaikkaa. Paikka vierasvenesatamassa maksaa 15 €/vrk. Hintaan sisältyy sähkö ja jätehuolto. Veneilijät voivat käyttää vierasvenesataman wc:tä. Tiedustelut Utö Havshotel, www.utohotel.fi.

Utö

Utön majakka

Utö

 

Utön majakka on 27 metriä korkea ja on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva majakka. Tiesitkö että Utön majakassa sijaitsee kirkko ja että Utön majakkaan tehdään opastuksia ympäri vuoden?Hannas Horisont:
Majakkaopastuksilla tutustutaan Utön majakkaan, saaren historiaan ja nykypäivään sekä haaksirikkotarinoihin. Omin päin voi tutustua rukoushuoneeseen, hautausmaahan ja tietenkin ulkosaariston karun kauniiseen ja uniikkiin luontoon tai tilata kattavamman saariopastuksen. Lue lisää: www.utohannashorisont.fiMartin Öhman:
Saaren historiaan ja Utön majakkaan voi tutustua paikallisen asukkaan, historiantutkija Martin Öhmanin järjestämällä opastetulla kierroksella. Noin 1,5 tunnin mittainen retki alkaa hotellilta. Lue lisää: www.utohotel.fi

Muita nähtävyyksiä

 

  • Utön rukoushuone (kappeli)
  • Drakenin muistomerkki
  • Saaren karu luonto

Utö

Hyödylliset linkit

 

M/S Baldur yhteysalus
Lautta.net 
Utö webcam

Majoitus:

Utö Havshotel

Hannas horisont
Utö Rivitalot 

Utö