Saaristomeren biosfäärialue täyttää 30 vuotta
Vuonna 2024 biosfäärialue juhlii 30-vuotisjuhlaansa.
Saaristomeren biosfäärialue on luonnon ja ihmisen liitto
Saaristomeren Unescon Biosfäärialueen tavoitteena on vaalia luonto- ja kulttuuriarvoja samanaikaisesti, kun se edistää elinvoimaista saaristoa. Monet Saaristomeren alueen yritykset ja organisaatiot haluavat toimia saariston kestävän kehityksen hyväksi ja ovat ryhtyneet Biosfäärialueen kumppaneiksi.
Unescon biosfäärialueet ovat pilottialueita, joilla opitaan kestävän tulevaisuuden ratkaisuista. Alueita on maailmassa 738, joista kaksi Suomessa.
1994 perustetun Saaristomeren biosfäärialueen tehtävä on edistää luonnon monimuotoisuutta ja kestävää yhteiskunnallista kehitystä saaristossa. Lisäksi se tukee kestävää kehitystä edistävää tutkimusta ja opetusta.
Biosfäärialue täydentää Saaristomeren kansallispuistoa ja toimii yhteistyössä alueen asukkaiden, yritysten, organisaatioiden ja alueilla vierailevien ihmisten kanssa.
Esittelemme kumppaneista nyt kaksi: Gabriel Sydänvirran Moving Heart -ohjelmapalveluyrityksen takaa, ja Charlotta Bjöklöfin Västerängin maatilalta.
Gabriel Sydänvirta, Moving Heart
”Yrittäjyys on oman elämäntavan jakamista” Sydänvirran elämään ovat aina kuuluneet tanssi, vesillä liikkuminen, jooga ja meditaatio. Niitä hän opastaa nykyisin saaristossa Moving Heart -yrityksensä kautta. Joku toinenkin voi tykätä tehdä sitä, mitä minä rakastan, sanoo Gabriel. Luontoelämykselle voidaan avata mahdollisuus. Ihmisestä itsestä riippuu, saako hän siitä kiinni. Gabriel haluaa tehdä ja ohjata muitakin tekemään sellaisia valintoja, että saaristossa voitaisiin elää myös sadan vuoden päästä.
Charlotta Björklöf; Västerängin lammastila
Minusta on hyvä, että ihmiset tietävät, miten tuotamme ruokaa saaristossa, biosfäärikumppanina toimiva Björklöf toteaa. Västerängissä on talvisin viitisenkymmentä lammasta. Keväällä pääluku kaksinkertaistuu, kun karitsat syntyvät. Viime kesänä Västerängiin oli ensi kertaa mahdollisuus jäädä yöksi, glamping-telttaan lampaiden naapuriksi. Siellä voi tutustua saaristolaistilan tavalliseen arkeen, mikä sisältää vaihdellen viljelyä, lampaiden ja kanojen hoitoa tai kalastusta, tai lähteä mukaan viemään lampaita veneellä ulkoluodoille, jossa niillä on tärkeä tehtävä lajirikkaan perinnemaiseman ylläpitäjinä.
Reitit biosfäärialueella:
Aktiviteetit biosfäärialueella
Mielenkiintoisia saarikohteita alueella
Alueella on kaksi vedenalaista polkua – luontopolku lähellä Stora Hästöä ja veistospolku Dalskärissä.
Kuva: Kevin O’Brien