Ruska i skärgården
Skärgårdens färggranna ruska
Ruska är en finsk och en svensk term som används för att beskriva de livfulla höstfärgerna. Det syftar på perioden under hösten när löven på träd och olika växter ändrar färg till lysande nyanser av rött, orange och gult. Fenomenet är särskilt slående i områden med stor variation av träd och buskar, vilket skapar en fantastisk naturlig tavla. Ruskan är förknippad med svalare temperaturer och markerar därför höstens ankomst.
Även om man ofta tänker på Lappland och dess spektakulära ruska, behöver man inte resa norrut för att uppleva den. Även i skärgården, där tallar vanligtvis dominerar, hittar man lönn, asp och rönn som ger landskapet vackra färger. Förutom träden sker ruska även på marknivå med växter som vildvin och blåbärsbuskar som bidrar med sina egna livfulla nyanser.
Ruska når vanligtvis sin höjdpunkt i september och/eller oktober, men tidpunkten kan variera mycket beroende på vädret. Varma nattemperaturer fördröjer ofta ruskan.
Photo 1: Archipelagophoto
Vilka är de bästa platserna att beundra ruskan på?
Lenholmens naturstig, Pargas
Lenholmens naturstig är en trevlig, kort led som passar hela familjen. Du går genom ekskogar med glimtar av havet där landhöjningen, som är typisk för skärgården, kan ses tydligt. Du hittar ett fågeltorn, picknickbord och en komposttoalett.
Ekskogar är sällsynta i Finland och de hundraåriga ekarna är imponerande. Faktum är att Finlands äldsta ek växte här tills den föll i en storm; du kan fortfarande se denna jätte liggande på marken.
Eftersom stigen ligger i ett naturreservat bör man hålla sig till leden, och hundar är inte tillåtna.
Ön Själö
Seili är känd för sin historia som platsen för Finlands mest berömda leprasjukhus och mentalsjukhus under 1600- och 1700-talen. Kyrkan och den omgivande kyrkogården fungerar fortfarande som påminnelser om patienternas öden. Mentalsjuka behandlades på Själö fram till 1960-talet, då det tidigare mentalsjukhuset omvandlades för användning av Skärgårdshavets forskningsinstitut, en del av Åbo universitets miljöforskning. Förutom dess historiska betydelse är ön också känd för sin vackra natur. På hösten ramas det gamla sjukhuset in av färgglada träd, och öns tre naturstigar låter dig komma nära naturen.
Själö erbjuder inkvartering året runt, så du kan njuta av en hel helg på ön. Restaurangen är stängd under lågsäsongen, men boendena har fullt utrustade kök.
Photo: Visit Seili
Westerholm stigen och Vargberget
Den 2,5 km långa naturstigen ’Westerholm stigen’ startar vid södra hamnen i Nagu och fortsätter på södra sidan av Skärgårdsvägen på Ernholm. Stigen leder upp till Jitukastberget som ligger 42 meter över havet med ett utsiktstorn på 6 meter så att du får en spektakulär utsikt över innerskärgården! Denna stig är tillägnad konstnären och landskapsmålaren Victor Westerholm, som tillbringade sin ungdom i Nagu.
Vargbergets naturstig startar vid Petsorvägen 55 i Mattnäs och är 2,4 km lång. På den högsta punkten befinner du dig 46 meter över havet, och från utsiktstornet har du en fantastisk vy över Skärgårdshavet. På den södra sidan av berget hittar du en dramatisk klippvägg med grottliknande sprickor och formationer.
(Det finns för närvarande ingen karta över Vargbergets led.)
Byacentrum i Nagu, Korpo och Houtskär
Hösten bjuder på ett fantastiskt färgspel i byacentrumen i Nagu, Korpo och Houtskär. Särskilt omgivningarna runt kyrkorna är fyllda av färgglada träd, framför allt lönnar. Kyrkorna har också vacker arkitektur – i Nagu och Korpo är de byggda i sten, medan Houtskärs kyrka är byggd i trä och har en mer rustik skärgårdskänsla. Byacentrumen erbjuder en vacker och lättillgänglig plats för alla att njuta av ruskan.