Pyhän Olavin merireitti

Kuva: Rania Rönntoft

100syyta_kumppanibannerit_2020_980x120
SOA_winner_2020-300x223

Tervetuloa Pyhän Olavin merireittiin Turusta Trondheimiin. Mielenkiintoinen matka odottaa sinua!

Vaella maailman kauneimmassa saaristossa saarelta toiselle. Matkasi alkaa Suomen Turusta Turun Tuomiokirkosta ja kulkee Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsiin, jossa reitti yhtyy olemassa oleviin Olavinreitteihin. Reitti päättyy Atlantin valtameren rantaan Norjan Trondheimiin.

Pyhän Olavin merireitti Turusta Grisslehamniin on sekä virallinen Olavinreitti että eurooppalainen kulttuurireitti.

OutdoorArctiven sivuilla löydät karttoja ja lisätietoa Pyhän Olavin merireitistä ja reittivaihtoehdoista.

Lisätietoa Pyhän Olavin merireitistä löydät reitin omilta sivuilta.

Pyhän Olavin meritien pyhiinvaelluspassi on saatavissa Turun tuomiokirkossa ja täältä on-line. Passi on kolmikielinen ja virallisesti myönnetty St. Olav Waysiltä ja Europpalaisilta Kulttuurireiteiltä.

Reittikuvaus - Turunmaan saaristo

Merireitti alkaa Turusta ja kulkee historiallisesti kiinnostavien alueiden kautta Suomen ja Ahvenanmaan saaristossa.

Voit myös siirtyä osan matkastasi linja-autolla, sillä paikallisliikenteen vuoroja on tarjolla koko pyhiinvaellusreitillä. Reitin varrella on myös useita meriliikennettä hyödyntäviä osuuksia, joilla voit ihailla maisemaa yhteysaluksen kannelta.

Sinulla on monia mahdollisuuksia poiketa reitiltä ja kierrellä omia polkujasi, mutta tämä vaatii hieman lisäsuunnittelua ja aikaa. Salaiset mansikkapaikat odottavat sinua pikkuteiden varrella.

Muutamia vinkkejä todellisen saaristoluonnon löytämiseksi

 • Reittikuvaukset, lautta-aikataulut ja yöpymispaikat löytyvät digikartoista.
 • Saat vinkkejä ja inspiraatiota blogeista tarinan välilehden alla tai Facebook-ryhmässä StOlavWaterway.
 • Matkusta veneellä Turun Aurajokirannasta Pohjois-Nauvoon Själön saarelle. Jatka Nauvon keskustaan yhteysaluksella:
  Vitharun
  M/s Östern
 • Vieraile Paraisten ja Nauvon eteläisessä saaristossa (Etappi 2b) kääntymällä päätieltä Sattmarkista Granvikiin (tie nro 1802). 8 kilometrin päästä astu yhteysalukseen (m/s Viken), joka kulkee Björkholmiin tai Pensariin. Molemmissa kohteissa voi majoittua vuokramökeissä. Tarkista yhteysaluksen aikataulut ennakkoon. Pensarista voit jatkaa yhteysaluksella eteenpäin esimerkiksi Brännskäriin ja Kirjaisiin Nauvon Lillandissa. Kirjaisissa on kesäisin palveluja (kauppa ja ravintola) ja sieltä voi jatkaa matkaa jalkaisin.
  Pensar Sandvik
  Björkholm
  Brännskär
  Kirjais
 • Nauvon Lilllandissa sijaitsevassa Kirjaisista menee yhteysalus Brännskäriin. Bränskärissä on tarjolla majoituspalveluja. Kirjaisiin pääsee kulkemalla päätietä Nauvon lautan jälkeen 6,2 km ja kääntymällä vasemmalle Kirjaisiin (14,3 km)(Etappi 2 ja 2b). Kirjaisissa on kesäisin palveluita (kauppa ja ravintola). Yhteysaluksen laituri sijaitsee kylän tuntumassa, jossa tie päättyy.
  Brännskär
 • Koe ulkosaaristo (Etappi 5) yhteysaluksella matkustaen. m/s Baldur liikennöi Nauvon Pärnäisistä. Yhteysalus lähtee Korppoon lautan vierestä. Vieraile Nötössä, Aspössä, Jurmossa tai Utössä. Meritie.fi
 • Jos et halua palata Pärnäisiin vaan jatkaa matkaasi Kökariin, tarkista onko tarjolla charter-kuljetuksia. AspöCharter

Lasten oma pyhiinvaelluspassi

Reitillä Turusta Korppooseen on oma pyhiinvaelluspassi lapsillekin. Passi seuraa Olavi Haraldinpojan matkaa viikingistä kuninkaaksi ja Pyhäksi Olaviksi. Kerät leimoja ja ratkaiset tehtävät matkan varrella. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Lasten pyhiinvaelluspasseja löytyy Turun tuomiokirkosta, muista kirkosta ja kirjastosta reittiä pitkin, tai Paraisten kaupungintalon infopisteestä sekä Nauvon ja Korppoon aluekonttoreista. Lisätietoja ja -tehtäviä löydät tästä.

Kuvagalleria