Pieni rengastie

Saariston rengastie logo

Auki

14.5.-29.8.2021

Pieni rengastie on osa Saariston rengastie -reittiä ja mainio yhden päivän matkakohde

Aukioloajat kesällä 2021

Auki 14.5.-29.8.2021

Pituus: 120 km
Lauttoja: 3
Aika: 1-2 päivää

Koe Turunmaan saaristo!

Pienellä rengastiellä voit matkustaa koko kesän, toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Autolla matka kestää vain päivän ja pyörällä kannattaa varata pari päivää. Reitti kulkee Turusta, Naantalin kautta Rymättylään, josta yhteysalus m/s Östern lähtee Seilin kautta Nauvoon. Sen voi kiertää myös toiseen suuntaan. 

Pieni rengastie on osa Saariston rengastietä

Pieni rengastie kulkee neljän kaupungin läpi: Turku, Raisio, Naantali ja Kaarina, mutta 2/3 matkasta on saarilla. Matkan varrella löytyy 15 ympäri vuoden asuttua saarta sekä muutamia asumattomia saaria. Pieni rengastie on osa Saariston rengastie -reittiä.

Pieni rengastie on auki kesällä

Saaristo on auki joka päivä ja tänne pääsee ympäri vuoden. Mitä tarkoittaa se, että Pieni rengastie on auki vain kesällä?

Yhteysalus m/s Östern, joka liikennöi reitillä Nauvo-Seili-Hanka (Rymättylä), yhdistää Pienen rengastien. Tämän lautan liikenne aloittaa taas liikennöimään 14.5.2021 alkaen ja liikennöi 29.8.2021 asti. Lautta on Pikku Rengastien ainut maksullinen. Täältä löydät tietoa lautan hinnastosta ja aikataulusta: www.ostern.fi

Kaikki muut lautat Pienen rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Ringvägen_1200x1500mm2018_HighQuality

Reittikuvaus

Tämä reittikuvaus menee vastapäivään Naantali-Rymättylä-Nauvo-Parainen-Turku, mutta reitin voi hyvin matkustaa myös toiseen suuntaan.

 

1. Turku-Naantali-Rymättylä

2. Hämmärönsalmen lossi

Ensimmäinen lossimatka kulkee pienen salmen yli Rymättylässä. Matka on ilmainen ja kestää n. 5 minuuttia - muistathan että lossi kulkee aikataulun mukaan, useimmiten 20 minuutin välein.

Aikataulun löydät täältä

3. Rymättylä (Hanka)-Seili-Nauvo

Toisella merimatkalla matkustat Rymättylästä Nauvoon. Yhteysalus m/s Östern on maksullinen ja tekee kolme edestakaista vuoroa päivässä, joten kannattaa tutustua aikatauluun etukäteen (www.ostern.fi). Lähtösatama Rymättylässä on nimeltään Hanka.

  • Pysähdy Seilissä tai jatka Nauvoon
  • Matkalla voit poiketa Seilissä (www.visitseili.fi) ja tutustua saaren ainutlaatuiseen historiaan. Huomioi että saareen ei pääse autolla. Muista myös tarkistaa m/s Östernin aikataulu, jotta pääset takaisin satamaan samana päivänä. Östern ei jää odottamaan Seilin satamaan, vaan jatkaa matkansa heti kohti Nauvoa. Voit palata Seilistä myös Turkuun m/s Norrskärillä. (www.vitharun.fi)
  • Nauvossa on kymmenkunta ravintolaa, siellä kannattaa syödä. Voit myös tehdä ostoksia pienissä satamapuodeissa, vierailla kirkossa tai kävellä ympäri hienoa kesäkylää - kaikki palvelut ovat sadan metrin etäisyydellä.


4. Nauvo-Parainen

Kolmannella merimatkalla lähdetään Nauvosta (Prostvik) Paraisille (Lillmälö). Nauvon keskustasta lauttarantaan kestää ajaa autolla n. 15 min. Lauttamatka Paraisten puolelle kestää n. 10 min ja on maksuton. Kaksi lauttaa liikennöivät tällä osuudella säännöllisesti 15 minuutin välein. Autopaikkoja ei voi varata, joten olethan ajoissa paikalla.

  • Pysähdy Paraisten keskustassa
  • Nähtävyyksiä Paraisilla: kalkkilouhoksen näköalapaikka, Vanhan Malmin hieno ja vanha puutaloalue, Paraisten harmaakivikirkko ja kotiseutumuseo.
  • Paraisilla on myös monta ravintolaa ja kaikki tarvittavat palvelut.


5. Parainen-Turku

Paraisilta Kaarinaan on 15 minuutin automatka ja Turkuun 30 minuutin.

Pieni rengastie - Lilla ringvägen - Östern

 

 

Seuraa meitä Facebookissa.

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg