Pieni rengastie

Auki 12.5.–3.9.2023

Saariston-rengastie_2021

Pieni rengastie on osa Saariston rengastie-reittiä ja mainio 1-2 päivän matkakohde


Aukioloajat kesällä 2023

Auki 12.5.–3.9.2023

Pituus: 120 km
Lauttoja: 3
Aika: 1-2 päivää

Koe Turunmaan saaristo!

Pienellä rengastiellä voit matkustaa koko kesän, toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun. Autolla matka kestää vain päivän ja pyörällä kannattaa varata pari päivää. Reitti kulkee Turusta, Naantalin kautta Rymättylään, josta yhteysalukset MS Vidskär ja MS Östern lähteväy Seilin kautta Nauvoon. Reittiä voi kiertää myös toiseen suuntaan. 

Pieni rengastie on osa Saariston rengastietä

Pieni rengastie kulkee viiden kaupungin läpi: Parainen, Turku, Raisio, Naantali ja Kaarina, ja 2/3 matkasta on saarilla. Matkan varrella löytyy 15 ympäri vuoden asuttua saarta sekä muutamia asumattomia saaria. Pieni rengastie on osa Saariston rengastie -reittiä.

Pieni rengastie kokonaisuudessaan on auki 12.5.–3.9.2023

Saaristo on auki joka päivä ja tänne pääsee ympäri vuoden. Mitä tarkoittaa se, että Pieni rengastie on auki vain kesällä?

 • Yhteysalus MS Östern, joka liikennöi reitillä Nauvo-Seili-Hanka (Rymättylä) liikennöi 12.5. –3.9.2023 . Täältä löydät tietoa lautan hinnastosta ja aikataulusta: www.ostern.fi
 • Yhteysalus MS Vidskärin, joka liikennöi reitillä Nauvo-Seili-Röölä (Rymättylä) aikataulut löydät sivulta www.vitharun.fi.

 • Saaristolinjan MS Norrskär Turusta Seilin kautta Nauvoon on vaihtoehto Pienen rengastielle sille joka haluaa matkustaa suoraan Turusta tai Turkuun. Täältä löydät tietoa lautan hinnastosta ja aikataulusta: www.vitharun.fi
 • Nauvosta Seiliin, mutta ilman jatkoyhteyttä pohjoiseen, pääse myös talvella Nauvon pohjoinen reitti-aluksella MS Östern. Täältä löydät tietoa lautan aikataulusta: www.ostern.fi.
 • Saariston rengastie ja Pieni rengastie

  Reittikuvaus

  Tämä reittikuvaus menee vastapäivään Naantali-Rymättylä-Nauvo-Parainen-Turku, mutta reitin voi hyvin matkustaa myös toiseen suuntaan.

  1. Turku-Naantali-Rymättylä

  2. Röölän kylä

  (vaihtoehto numeroon viisi:)
  3. Rymättylä (Röölä)-Seili-Nauvo

  Röölästä voit vaihtoehtona Hankaan (numero 5) lähteä laivalla MS Vidskär suoraan Seilin saareen. Laiva ottaa autoja ja muita moottoriajoneuvoja, pyöriä ja jalankulkijoita, ja on maksullinen. Huomioi että Seiliin ei voi ottaa moottoriajoneuvoja ilman varustamon erillistä lupaa. Matkaa kannattaa varata etukäteen, aikatauluja löydät sivulta www.Vitharun.fi. Lähtösatama Rymättylässä on nimeltään Röölä.

  • Pysähdy Seilissä, mielellään yöksi, tai jatka Nauvoon
  • Matkalla voit poiketa Seilissä (www.visitseili.fi) ja tutustua saaren ainutlaatuiseen historiaan. Huomioi että saareen ei pääse autolla ilman erillistä lupaa. Muista myös tarkistaa aikataulu, jotta pääset tarvittaessa takaisin satamaan samana päivänä. Voit palata Seilistä myös Turkuun m/s Norrskärillä. (www.vitharun.fi)
  • Nauvossa on kymmenkunta ravintolaa, siellä kannattaa syödä. Voit myös tehdä ostoksia pienissä satamapuodeissa, vierailla kirkossa tai kävellä ympäri hienoa kesäkylää - kaikki palvelut ovat sadan metrin etäisyydellä.

  Jos valitsit tätä vaihtoehtoa, hyppää kohtaan 5.

  4. Hämmärönsalmen lossi

  Ensimmäinen lossimatka kulkee pienen salmen yli Rymättylässä. Matka on ilmainen ja kestää n. 5 minuuttia - muistathan että lossi kulkee aikataulun mukaan, useimmiten 20 minuutin välein. Aikataulun löydät täältä

  (vaihtoehto numeroon kolme:)
  5. Rymättylä (Hanka)-Seili-Nauvo

  Merimatkalla matkustat Rymättylästä Seilin kautta Nauvoon. Yhteysalus MS Östern on maksullinen ja tekee kolme edestakaista vuoroa päivässä, joten kannattaa tutustua aikatauluun etukäteen (www.ostern.fi). Lähtösatama Rymättylässä on nimeltään Hanka.

  • Pysähdy Seilissä, mielellään yöksi, tai jatka Nauvoon
  • Matkalla voit poiketa Seilissä (www.visitseili.fi) ja tutustua saaren ainutlaatuiseen historiaan. Huomioi että saareen ei pääse autolla. Muista myös tarkistaa m/s Östernin aikataulu, jotta pääset takaisin satamaan samana päivänä. Östern ei jää odottamaan Seilin satamaan, vaan jatkaa matkansa heti kohti Nauvoa. Voit palata Seilistä myös Turkuun m/s Norrskärillä. (www.vitharun.fi)
  • Nauvossa on kymmenkunta ravintolaa, siellä kannattaa syödä. Voit myös tehdä ostoksia pienissä satamapuodeissa, vierailla kirkossa tai kävellä ympäri hienoa kesäkylää - kaikki palvelut ovat sadan metrin etäisyydellä.


  6. Nauvo-Parainen

  Kolmannella merimatkalla lähdetään Nauvosta (Prostvik) Paraisille (Lillmälö). Nauvon keskustasta lauttarantaan kestää ajaa autolla n. 15 min. Lauttamatka Paraisten puolelle kestää n. 10 min ja on maksuton. Kaksi lauttaa liikennöivät tällä osuudella säännöllisesti 15 minuutin välein. Autopaikkoja ei voi varata, joten olethan ajoissa paikalla.

  • Pysähdy Paraisten keskustassa
  • Nähtävyyksiä Paraisilla: kalkkilouhoksen näköalapaikka, Vanhan Malmin hieno ja vanha puutaloalue, Paraisten harmaakivikirkko ja kotiseutumuseo.
  • Paraisilla on myös monta ravintolaa ja kaikki tarvittavat palvelut.


  7. Parainen-Turku

  Paraisilta Kaarinaan on 15 minuutin automatka ja Turkuun 30 minuutin.

   

   

  Seuraa meitä Facebookissa.

  Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg