Pieni rengastie

Pieni rengastie on osa Saariston rengastie -reittiä ja mainio yhden päivän matkakohde

Auki 15.5.-30.8.2020

Pituus: 120 km
Lauttoja: 3
Aika: 1-2 päivää

Koe turunmaan saaristoa! Pienellä rengastiellä voit matkustaa koko kesän, toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Autolla matka kestää vain päivän ja pyörällä pari päivää. Reitti kulkee Turusta, Naantalin kautta Rymättylään, josta yhteysalus m/s Östern lähtee Seilin kautta Nauvoon.

Pieni rengastie kulkee viiden kaupungin läpi: Turku, Raisio, Naantali, Rymättylä ja Kaarina, mutta 2/3 matkasta on saarilla. Matkan varrella löytyy 15 ympäri vuoden asuttua saarta sekä muutamia asumattomia saaria. Pieni rengastie on osa Saariston rengastie -reittiä.
Ringvägen_1200x1500mm2018_HighQuality

Reittikuvaus

Tämä reittikuvaus menee vastapäivään Naantali-Rymättylä-Nauvo-Parainen-Turku, mutta reitin voi hyvin matkustaa myös toiseen suuntaan.

1. Hämmärönsalmi-lossi

Ensimmäinen lossimatka kulkee pienen salmen yli Rymättylässä. Matka on ilmainen ja kestää n. 5 minuuttia - muistathan että lossi kulkee aikataulun mukaan, useimmiten 20 minuutin välein.

2. Rymättylä (Hanka)-Seili-Nauvo

Toisella merimatkalla matkustat Rymättylästä Nauvoon. Yhteysalus m/s Östern on maksullinen ja tekee kolme edestakaista vuoroa päivässä, joten kannattaa tutustua aikatauluun etukäteen (www.ostern.fi). Lähtösatama Rymättylässä on nimeltään Hanka.

  • Pysähdy Seilissä ja/tai Nauvossa
  • Matkalla voit poiketa Seilissä ja tutustua saaren ainutlaatuiseen historiaan. Huomioikaa että saareen ei pääse autolla, ainoastaan jalankulkijat ja pyöräilijät ovat sallittuja. Muista myös tarkistaa m/s Östernin aikataulua, jotta pääset takaisin satamaan samana päivänä. Östern ei jää odottamaan Seilin satamaan, vaan jatkaa matkansa heti kohti Nauvoa.
  • Nauvossa on kymmenkunta ravintolaa, siellä kannattaa syödä. Voit myös tehdä ostoksia pienissä satamapuoteissa, vierailla kirkossa tai kävellä ympäri hienoa kesäkylää - kaikki palvelut ovat sadan metrin etäisyydellä.


3. Nauvo-Parainen

Kolmannella merimatkalla lähdetään Nauvosta (Prostvik) Paraisille (Lillmälö). Nauvon keskustasta lauttarantaan kestää n. 15 min autolla. Lauttamatka Paraisten puolelle kestää n. 10 min ja on maksuton. Kaksi lauttaa liikennöivät tällä osuudella säännöllisesti 15 minuutin välein. Autopaikkoja ei voi varata, joten olethan ajoissa paikalla.

  • Pysähdy Paraisten keskustassa
  • Nähtävyyksiä Paraisilla: kalkkilouhoksen näköalapaikka, Vanhan Malmin hieno ja vanha puutaloalue, Paraisten harmaakivikirkko ja kotiseutumuseo.
  • Paraisilla on myös monta ravintolaa ja kaikki tarvittava palvelu.
IMG_4150

 

 

Seuraa meitä Facebookissa.

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg