Saariston rengastie

Saaristo on avoinna ympäri vuoden, ja rengastie kierrettävissä kauttaltaan 12.5-3.9.2023

Kuva: Juho Kuva

VP_RTRV_FISVEN_RGB

Saariston rengastie täytti 25 vuotta vuonna 2021! Sadat tuhannet ovat kokeneet reitin joko moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai jalan perustamisvuoden jälkeen. Rengastien kohteisiin voi tutustua ympäri vuoden, mutta koko 250 km pitkä reitti kierrettävissä vuonna 2023 vain 12.5.–3.9. kun Iniö-Houtskari välinen yhteysalus MS Antonia liikennöi (myös muina aikoina taksiveneellä).

Tervetuloa tutustumaan Turunmaan upeaan saaristoon ja saaristokaupunki Paraisten viiteen pääsaareen!

Saariston rengastie on täynnä nähtävää, koettavaa ja tekemistä.

Kulje autolla tai bussilla, pyöräile tai vaella - voit itse valita

Kierrettävissä kauttaltaan 12.5. –3.9.2023 .

Pituus: 250km (josta 220km ajomatkaa)
Lauttoja: 8-9
Suositusaika: 2-5 päivää

Saariston rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon.

Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Rengastie kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Jokainen saari on ainutlaatuinen ja kesäisin täällä on tarjolla monipuolista palvelua.

Suosittelemme myös  poikkeamaa reitiltä ja tutustumaan saariston tarjontaan. Ulkosaaristo on ainutlaatuinen ja etenkin Jurmossa ja Utössä kannattaa vierailla jos on ylimääräistä aikaa.

Saariston rengastie on mukava tapa tutustua saaristoon. Voit itse valita, kuinka liikut saaristoalueella: veneellä, pyörällä, moottoripyörällä, autolla, bussilla tai vaeltamalla. Minkä tavan valitsetkin, saaristo tarjoaa hyvät kulkuyhteydet. Reitti on noin 250 kilometrin pituinen (josta 220km ajomatkaa) ja monet erilaiset lautat ja yhteysalukset vievät sinut haluamaasi kohteeseen. Hienointa siinä on se, että pääreitillä vain Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välinen lautta maksaa, muut lautat ovat ilmaisia. Kesällä pääsee kulkemaan koko reitin, muina aikoina joutuu kääntymään takaisin puolivälissä joko Houtskarissa tai Iniössä riippuen siitä, kumpaan suuntaan reittiä kiertää.

Erilaisia tapoja matkustaa

Turusta pääsee saaristoon myös bussilla, mutta ihan koko reittiä bussilla ei pääse kulkemaan. Katso aikataulut www.tlo.fi.

Reitin varrella on tarjolla monipuolisia palveluja bed and breakfast- majoituksesta hotelleihin, sekä erilaisia ravintoloita ja kauppoja, joten tänne on mahdollista matkustaa myös kesäkauden ulkopuolella. Kaikki lautat liikennöivät vuoden ympäri, paitsi yhteysalus Houtskarin ja Iniön välillä, joka liikennöi ainoastaan kesäisin.

Lue lisää reitistä tästä:

Pieni rengastie

Kokeile lyhyempää versiota, Saariston Pientä rengastietä silloin kun käytössäsi on vähemmän aikaa saariston kokemiseen. 

Saariston rengastie on ympäri vuoden, mutta kauttaltaan kierrettävissä vain kesäisin


Saaristo on auki joka päivä ja tänne pääsee ympäri vuoden. Mitä tarkoittaa se, että Saariston rengastie on kierrettävissä kauttaltaan vain kesällä?

Saariston rengastien yhdistää yhteysalus m/s Antonia Houtskarin (Mossala) ja Iniön (Dalen) välillä. Tämä on Saariston rengastien ainut maksullinen lautta. Liikenne tällä lauttavälillä alkaa vuonna 2023 12.5. ja jatkuu 3.9. asti.
 
Kaikki muut lautat Rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.
 

Tärkeätä tietää

  • Varaa aikaa ja ota rauhallisesti!
  • Mitä pidemmälle saaristoon mennään, sitä kapeamiksi käyvät tiet. Kuoppaisilla teillä ajaminen voi matalalla autolla olla hankalaa.
  • Reitin varrella on  vain osittain pyöräteitä. Otathan autoilijana huomioon muut kulkijat.
  • Kaikki lautat ovat maksuttomia, paitsi m/s Antonia (ja m/s Östern Pienellä rengastiellä)
  • Lautoille ei voi varata paikkoja etukäteen, joten suunnittelethan reittisi etukäteen ja varaat aikaa.
  • Hakkenpää-Velkua lautta ainoastaan kevyeelle liikenteelle

Rengastie-kirja opastaa reitilläRingvägen_1200x1500mm2018_HighQuality

Kuvagalleria

 

 

Seuraa meitä Facebookissa.

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg